7 redenen waarom een dagboek bijhouden goed voor je is (+ Bonus)

Schrijven helpt mij om ergens vat op te krijgen.” Antoine Bodar uit: Droef gemoed.

Zelf ben ik niet bekend met een droef gemoed. Meer iets van een over optimistische geest, met de tekortkomingen vandien.

Als kind begon ik te schrijven, bleef onregelmatig doorgaan als puber, stopte als adolescent, maar pakte na drie jaar de draad weer op en ben sindsdien niet meer gestopt. Niet dat ik dagelijks schrijf, maar wel ongeveer wekelijks. Ik kan me zowel vinden in de uitspraak van Antoine Bodar als in deze van Jacgueline van der Waals:

Schrijven moest ik, als ik schreef

DSC_1445

Dagboek uit 2010, Blackwell, Oxford. Nu een leuke herinnering aan Marijkes achtste verjaardag: Boeken lezen bij Blackwell en “fish and chips” eten in de White Horse ernaast. Marijke werd 16 deze week.

Waarom hou ik toch zo van schrijven, bedacht ik me? Hierbij zeven redenen om een dagboek bij te houden:

  1. Je kunt schrijven om erachter te komen wat je denkt. Als je het terugleest, verhelderd het je gedachten. Zelfs als je denkt: lieve help, hoe kom ik erbij? Een paar dagen later zie je iets soms alweer heel anders, dan op het moment dat je het schreef.
  2. Je wordt beter in het verwoorden van je gedachten, omdat je je erin oefent.
  3. Je stimuleert creativiteit in je denken.
  4. Het kan helpen om situaties te analyseren. Door te schrijven kun je een situatie van de zijlijn bekijken en dat geeft inzicht.
  5. Op het moment dat je onrustig bent, leer je jezelf de ruimte geven om je gedachten te formuleren. Je raakt in harmonie met je gevoelsleven.
  6. Na verloop van tijd krijg je een overzicht van hoogte- en diepte punten uit je leven. Dat wat de moeite waard was om neer te schrijven, staat op schrift.
  7. Je reflecteert op relaties, familie en vrienden of andere zaken die je gemoed bezig houden. Het geeft diepgang en zingeving aan je leven.

Bonus voor christenen:

8. Je kunt (dat begin ik nu pas echt te merken) bemoedigd raken door je eigen schrijven. Bergen die je in het verleden beklommen hebt, kun je opnieuw aan. Het houdt je klein, als je je weer zorgen maakt, en je leest terug en je ziet hoe je eerder door een situatie heen gekomen bent. Je ziet God’s trouw door de jaren heen op een bijzondere manier.

Nou, dat zijn zo maar wat van mijn ideeën maar toen ik erop Google naar zocht, merkte ik dat er meer mensen over na hebben gedacht. Deze bijvoorbeeld:

https://www.psychologies.co.uk/five-reasons-why-you-should-keep-journal (Ik kan me totaal in haar redeneringen vinden)

https://medium.com/the-mission/10-reasons-to-keep-a-journal-b667d7a8374b (Hij geeft er zelfs nog een aantal meer, maar zeven is voor mij wel genoeg;-)

En ben je bang dat iemand je gedachten kan lezen? Wij hebben hier in huis een regel die -absoluut- is. Je mag je dagboek laten liggen en er op vertrouwen dat niemand het leest. Gewoon een van die very basic houserules. En verder? Ik bewaar ze in een grote laarzendoos met een etiketje erop:

Niet openen voor 2077 

DSC_1446

Vind je het leuk om verdieping in je schrijven aan te brengen of ook de draad op te pakken? Op het stilte retraite geef ik verschillende tips tijdens de schrijvers workshop.

Interesse? Meldt je aan: bij info@Jonneke.nl

Of stuur per omgaande een e-mail naar Janneke@jhnet.nl

https://jannekeonderweg.wordpress.com/2018/02/13/de-stilte-ervaren-in-hongarije

Hoe hou jij je emotioneel in balans?  Wat zijn jouw ervaringen met schrijven?

Een hartelijke groet,

Janneke Huisman.

 

 

 

 

Advertentie

2 gedachtes over “7 redenen waarom een dagboek bijhouden goed voor je is (+ Bonus)

  1. Pingback: 31 x: mooi in mei | jannekeonderweg.nl

  2. Pingback: Stilte voor starters | jannekeonderweg.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s